The Aqra

Dakwah Cara Mudah
Puasa Qada’ (Ganti) Dan Puasa Sunat 6 Hari Dalam Syawal. Apa Yang Perlu Kita Tahu?

Ada tiga (3) pendapat dan kesemuanya adalah benar dan boleh diamalkan, maka tidak perlu memeningkan kepala untuk mecari mana satu yang lebih ‘rajih’ (pendapat yang kuat), terutamanya jika anda bukan seorang yang berkemahiran untuk melakukan tarjih (mencari dan menguatkan pendapat).

Pendapat Pertama

Tetap mengedepankan Puasa Qada’ (ganti) terlebih dahulu dari puasa Sunat Syawal. Dalilnya:

فَدَيْنُ اللَّهِ أَحَقُّ أَنْ يُقْضَى
Dan hutang Allah itu terlebih berhak untuk dibayar. (Riwayat Imam Al Bukhari)

Pendapat ini boleh diamalkan bagi mereka yang tidak banyak jumlah puasa yang perlu diqada’ (ganti) dan yakin akan sempat melakukan kedua-duanya sebelum habis bulan Syawal.

Pendapat Kedua

Berpuasa Sunat Syawal terlebih dahulu daripada Puasa Qada’ (ganti). Dalilnya:

Berkata Sayyidatuna A’isyah R.A

كان يكون عليَّ الصيام من شهر رمضان فما أقضيه حتى يجيء شعبان، لمكان النبي صلى الله عليه وسلم. متفق عليه.

“Aku masih berhutang puasa Ramadan dan aku tidak dapat menggantikannya sehingga Sya’ban tiba dan itu kerana sibuk melayani Rasulullah ﷺ. (Muttafaqun ‘Alaih)

Berdasarkan riwayat ini maka sebahagian ulama’ menghukumkan harusnya bagi seseorang untuk menangguhkan qada’ (ganti) puasanya dan memberi isyarat bahawa qada’ (ganti) puasa, tidaklah seperti qada’ (ganti) solat yang mesti disegerakan sebaik sahaja teringat.

Maka bagi sesiapa yang merasakan tidak mungkin sempat menghabiskan puasa qada’ (ganti) terlebih dahulu kerana banyak jumlahnya tetapi tidak mahu terlepas dari kebaikan dan fadilat enam hari Syawal, maka bolehlah dia beramal mengikut pendapat ini.

Namun di sisi ulama’ Syafi’iyyah, ia makruh kerana di sisi ulama’ Syafi’iyyah, mengedepankan yang wajib atas yang sunat itu lebih disukai.

Pendapat Ketiga

Digabungkan kedua-duanya sekaligus berhasil pahala bagi kedua-duanya.

Ini merupakan fatwa sebahagian ulama’ Syafi’iyyah, berdalilkan Qiyas (menetapkan hukum) terhadap Solat Wajib yang dikerjakan seseorang ketika masuk ke masjid telah pun menggugurkan kesunnahan Solat Sunat Tahiyyatul Masjid ke atas dirinya.

Ini merupakan fatwa Imam Ar-Ramli,Imam Ibn Hajar Al-Haitami dan Syaikhul Islam Zakariya Ansari.

Maka sesiapa yang merasakan lebih selesa dan kesuntukan masa untuk melakukan kedua-duanya secara berasingan bolehlah melakukan sebegini,terutamanya untuk kaum wanita yang mempunyai suami supaya tidak terhalang untuk puasa sunat dan dalam masa yang sama ingin berkhidmat kepada suami.

Sumber:

  • Al Fahdil Ustaz Mohammad Faeez Harith Al-Bakkaniy
%d bloggers like this: